header image

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

05/12/2011
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης κατ' εντολή της Τρόικας προωθούν μια μονομερή και εκτεταμένη εσωτερική υποτίμηση, με στόχο τη δραστική απαξίωση των μισθών και των συντάξεων. Αυτή εγκλωβίζει την οικονομία σε μια θανάσιμη παγίδα ύφεσης, συρρίκνωσης και ανεργίας, αφού καταστρέφει την εγχώρια αγορά, δίχως να παρέχει την υποτιθέμενη «βιώσιμη διέξοδο» εξωστρεφούς ανάπτυξης.

Η πρόσφατη καταχρηστική παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4024/11) για μονομερείς και ισοπεδωτικές περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο νοθεύει τον ανταγωνισμό στον Τραπεζικό κλάδο και δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αμφισβητεί ευθέως τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, που αφορούν στο σύνολο του κλάδου και δίνει το «πράσινο φως» για ένα αδιέξοδο κοινωνικό dumping σε βάρος των εργαζομένων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ακόμη και σε όσους εθελοτυφλούν:
• Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητος θεσμός ρύθμισης της διανομής του εισοδήματος σε ένα οικονομικό σύστημα, όπου κυριαρχούν ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα.
• Είναι θεσμός που συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο, καθώς εξισορροπεί οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις και διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η συλλογική διαπραγμάτευση είναι αναγκαίο στοιχείο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων, που ήδη έχουν υποστεί σοβαρές πραγματικές απώλειες, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη. Ο μέσος μισθός του τραπεζοϋπάλληλου στην Ελλάδα αντιστοιχούσε το 2009 στο 30,7% της μέσης παραγωγικότητάς του, ενω ο μέσος μισθός του Γερμανού τραπεζοϋπάλληλου στο 44,25%.
Τα προβλήματα και οι ανάγκες των Τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση, ρευστότητα κλπ) δεν σχετίζονται με το εργασιακό κόστος, αλλά με τις δεκάδες δις σε επισφάλειες που δημιουργεί η ύφεσιακή πολιτική, με το PSI, με συνεχιζόμενες παρεκτροπές στα «λοιπά έξοδα Διοίκησης» και με εσφαλμένες αποφάσεις του παρελθόντος, για τις οποίες εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη έλαβαν παχυλές αμοιβές και πλουσιοπάροχα bonus.
Ολα αυτά ούτε νοείται, ούτε μπορούν να καλυφθούν από τις επιδιωκόμενες ισοπεδωτικές περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, οι οποίες, αντίθετα, δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και την παραγωγικότητα του κλάδου.


 ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ.

(Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 5/12/2011)

Ακολουθήστε μας