header image

Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας διεκδικεί η Ο.Τ.Ο.Ε.

01/01/2011
Δελτίο Τύπου Νο 355Αθήνα 1 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η Ο.Τ.Ο.Ε.


Νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες αποφάσισε να διεκδικήσει η ΟΤΟΕ στη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους (στις 3 Ιουνίου) από την προηγούμενη κλαδική Σύμβαση, που είχε καταρτισθεί με Διαιτητική Απόφαση.

Εκτιμώντας την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, αλλά και τις εξελίξεις που προδιαγράφονται και αφορούν συνολικά στην ελληνική κοινωνία, η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η αποφασιστική διεκδίκηση νέας κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Το πλαίσιο της κλαδικής Σύμβασης, που αφορά στο τρέχον έτος 2010 έχει ως γνώμονα τις ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες, που τίθενται για τους εργαζόμενους σε μία ιδιαίτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία και θέτει τις τράπεζες προ των δικών τους ευθυνών και υποχρεώσεων.

Έτσι, λοιπόν, το περιεχόμενο της Σ.Σ.Ε., που θα διεκδικήσει ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι αποτελούν ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΧΩΝ για όλους τους εργαζόμενους.

 

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η προστασία όλων των θέσεων εργασίας με μέτρα θεσμικής θωράκισης και χωρίς επιδείνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί θέμα αρχής και όρο θεμελιώδους σημασίας για την ΟΤΟΕ στις σημερινές συνθήκες της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, που επικρατούν, οι οποίες αφορούν και στις όποιες εξελίξεις υπάρξουν στις Τράπεζες στο προσεχές μέλλον (συγχωνεύσεις, εξαγορές, αναδιαρθρώσεις).

 

2. ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Η προστασία της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών των εργαζομένων του κλάδου με κάθε τρόπο είναι επιβεβλημένη και εφικτή, όχι μόνο για να μην επιδεινωθεί δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, που αφορούν στη συμβολή μας στη διατήρηση της ζήτησης, που αποτελεί βασικό όρο ενίσχυσης της ανάπτυξης.

 

3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Η κοινωνική διάσταση στο περιεχόμενο της νέας κλαδικής Σύμβασης έχει ιδιαίτερη θέση και δεν αφορά μόνο στους τραπεζοϋπαλλήλους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως :

Διευκολύνσεις :

α) για την εξόφληση χρεών και την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών

β) για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών πρώτης ανάγκης.

Προστασία και μέτρα διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία.

Διασφάλιση ισότητας ευκαιριών και φροντίδα της μητρότητας.

Θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία και Τραπεζικής Ασφάλειας

Βελτίωση των επιδομάτων βρεφονηπιακού σταθμού και κατασκηνώσεων κ.α.

 

Η ΟΤΟΕ θεωρεί, ότι το πλαίσιο της νέας κλαδικής Σ.Σ.Ε., που θα υποβάλει άμεσα στις Τράπεζες με Πρόσκληση για διαπραγματεύσεις (μετά τη συμφωνία και τη νομοθετική θεσμοθέτηση κλαδικού συνομιλητή της πλευράς των Τραπεζών) είναι ισορροπημένο σε ό,τι αφορά στην κάλυψη βασικών αναγκών – δικαιωμάτων και προτεραιοτήτων για τους εργαζόμενους, αλλά και σε σχέση με την κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε, ότι είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο μέσα από αυτήν την κλαδική Σ.Σ.Ε. να δοθεί και στο πνεύμα αλλά και στην ουσία ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά και αισιοδοξίας, που θα σηματοδοτεί:

α) την κοινωνική συνοχή μέσα από την περιφρούρηση της εργασίας

β) την ανάπτυξη μέσα από την προστασία του εισοδήματος και

γ) την κοινωνική υπευθυνότητα μέσα από μέτρα και διαδικασίες, που θα ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και τους άλλους πολίτες.

Η ΟΤΟΕ ελπίζει, ότι οι Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη την νέα Σ.Σ.Ε., την οποία θα διεκδικήσει αποφασιστικά με τη στήριξη και την αγωνιστική ετοιμότητα όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

 

Ακολουθήστε μας