header image

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

10/11/2017

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


 

Την Δευτέρα 13.11.2017 και ώρα 9.30 π.μ. θα συζητηθεί ενώπιον του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (Εισηγήτρια Χ. Χαραλαμπίδη) η αίτηση της ΟΤΟΕ, καθώς και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών της, που αφορά στην ακύρωση της ψευδοερμηνευτικής Εγκυκλίου του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016 με την οποία καταργούνται καταστατικά ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ και παραβιάζεται η συλλογική αυτονομία, η αρχή της ισότητας αλλά και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ .

Ειδικότερα, με την προσφυγή μας υποστηρίζουμε ότι παραβιάζεται αντισυνταγματικά. παράνομα και αυθαίρετα και μάλιστα με δυσμενέστερο τρόπο "το θεμελιωμένο δικαίωμα" των ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται ακόμα και στο Νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος για την έννοια της θεμελίωσης ρητά παραπέμπει στις καταστατικές διατάξεις των οικείων φορέων ασφάλισης ΤΕΑΠΕΤΕ (ασφαλισμένοι πρώην Εμπορικής) και ΤΑΠΤΠ (ασφαλισμένοι πρώην Πίστεως) στα οποία ορίζεται πλήρως και εξαντλητικώς η έννοια της "θεμελίωσης".

Ακόμα, καταργείται πλήρως το δικαίωμα προσυνταξιοδότησης για όσους δεν το έχουν θεμελιώσει μέχρι την 12.5.2016 χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη στην τροπολογία της 7ης Μαϊου 2016 αλλά ούτε και στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου στην οποία ρητά αναφέρεται ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται μόνο το ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι οικείες καταστατικές διατάξεις ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής και τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών».

Η διαφορετική αυτή μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν αποχωρήσει από την  υπηρεσία τους σε ένα τυχαίο χρονικό σημείο (12.5.2016)  και αυτών που παραμένουν πέραν αυτού, παρόλο που οι δύο κατηγορίες τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες και αμφότερες υπάγονται στους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν καταβάλει υψηλότατες εισφορές προκειμένου να τύχουν της σχετικής παροχής, προσβάλλει την συνταγματική αρχή της ισότητας καθώς και τη συλλογική αυτονομία αλλά και το κεκτημένο περιουσιακό δικαίωμα των Τραπεζοϋπαλλήλων, η προστασία του οποίου ήταν το κύριο στοιχείο δικαιολόγησης της επέμβασης του νομοθέτη του Ν.3371/2005 στη λειτουργία των επικουρικών Ταμείων των Τραπεζών.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΤΟΕ θα αναπτύξουν σε υπόμνημα που θα καταθέσουν όλους τους ανωτέρω ισχυρισμούς μας καθώς και τους λοιπούς λόγους ακύρωσης της Εγκυκλίου του Νόμου Κατρούγκαλου.

 

Συνάδελφοι,

 

Η ειδική φύση των συνταξιοδοτικών παροχών των επικουρικών Ταμείων των Τραπεζών που προβλέπεται στα καταστατικά τους και η υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία τους έχει αναγνωρισθεί και με τις υπ΄ αριθμ. 2197/2010-2200/2010 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΟΤΟΕ και τα σωματεία – μέλη της συνεχίζουν τον αγώνα για την πλήρη εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων των επικουρικών μας Ταμείων.

Ακολουθήστε μας