header image

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗ ΧΩΡΑ.

15/01/2013

Οι εξελίξεις που αφορούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιβεβαιώνουν και πάλι με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, ότι η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα του 2013 και ειδικότερα στον νευραλγικό τομέα των Τραπεζών, ασκείται αποκλειστικά από την Τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο επίπεδο των αποφάσεων, με διαχειριστή – που έχει την ευθύνη της υλοποίησής τους προς το παρόν – τη Διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος.

Είναι φανερό, ότι οι σχεδιασμοί για το νέο status που επιδιώκουν να διαμορφώσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν ως προτεραιότητα τον έλεγχο της λειτουργίας του στο σύνολό του, προκειμένου μέσω αυτού να καθορίσουν αυτοί έναν νέο ρόλο αξιοποίησης – εκμετάλλευσης προς όφελός τους, των πλουτοπαραγωγικών οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας τα αμέσως επόμενα χρόνια.

  • Κανένας κοινωνικός σχεδιασμός για τους εργαζόμενους και τα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών.

  • Κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός με εθνικά χαρακτηριστικά, που θα στοχεύει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

  • Κανένας πολιτικός σχεδιασμός, που να πείθει για την αναγκαιότητα και τους στόχους αυτής της καθοδηγούμενης απόσυρσης κάθε ουσιαστικής συμμετοχής του κράτους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ιστορία εκατό και πλέον ετών ως Τράπεζα λαϊκών αποταμιεύσεων, που στήριξε σε δύσκολα χρόνια την ελληνική οικονομία, εμπνέοντας στην ελληνική κοινωνία την αξία της αποταμίευσης και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα, είναι το τελευταίο εθνικό οχυρό στο τραπεζικό σύστημα, που παραδίδεται άνευ όρων.

Όλα δείχνουν ότι, ο πλήρης και απόλυτος έλεγχος του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, όπως έχει σχεδιαστεί στις μνημονιακές πολιτικές σε όφελος αποκλειστικά εκείνων που έχουν επεξεργαστεί αυτά τα σχέδια, αφήνοντας στο περιθώριο των προτεραιοτήτων τους το μέλλον του τόπου.

Σε όλα αυτά δυστυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων, ενώ διάφοροι κυβερνητικοί και μη παράγοντες μοιράζουν προσχηματικά υποσχέσεις για δήθεν προσπάθειες που αφορούν στην τύχη των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, αλλά και στην – ήδη υπονομευμένη – πορεία της τελευταίας κρατικής ελληνικής τράπεζας, επιβεβαιώνοντας έτσι ουσιαστικά ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εξωκυβερνητικά και αντιθεσμικά σε μια Ελλάδα – Προτεκτοράτο.

Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι υπόθεση του καθενός, στα πλαίσια του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, να ανταποκριθεί στο εθνικό, το κοινωνικό και το εργασιακό του καθήκον:

  • Να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις ξενόδουλες μνημονιακές αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε βάρος της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων στις Τράπεζες και του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.

  • Να διεκδικήσει μαζί με την ελληνική κοινωνία και τις γνήσιες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ένα Τραπεζικό Σύστημα ανάπτυξης της Χώρας, της Οικονομίας και της Ελληνικής κοινωνίας, που θα λειτουργεί με κανόνες, διαφάνεια και θεσμικό έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων του χωρίς εξαρτήσεις, δουλείες και εξωθεσμικές αντεθνικές δεσμεύσεις.

  • Να υπερασπίσει τους θεσμούς, τα εργασιακά, τα κοινωνικά και τα δημοκρατικά δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα καλώντας ταυτόχρονα την Ελληνική Κυβέρνηση να επανακτήσει πραγματικά και συνολικά την εθνική διακυβέρνηση της χώρας και να λειτουργήσει, επιτέλους, με γνώμονα τις αγωνίες και τη βούληση των μεσαίων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που οδηγήθηκαν - και με δική της ευθύνη - στα όρια της εξαθλίωσης.


Ήρθε η ώρα να ενωθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε μια εθνική κοινωνική και πατριωτική προσπάθεια για να μπει φραγμός στις δυσοίωνες εξελίξεις που προδιαγράφουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται, προβάλλοντας ταυτόχρονα διεκδικητικά, μαζικά και αποφασιστικά την κεντρική κοινωνική απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας για άλλες πολιτικές, άλλες λύσεις, άλλες προοπτικές για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία και το μέλλον που θέλουμε να ανήκει σε όλους.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γραμματέας Τύπου της ΟΤΟΕ
6978 113 912 - fotopoulos@otoe.gr

Ακολουθήστε μας